TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN

Friday, June 10, 2011

PAS = ALONG

PAS=ALONG
Tu tulisan matematik. Bacaannya PAS sama dengan ALONG –lintah darat yang pinjamkan orang duit tu. Betul ke?

Ceritanye gini, petang tadi aku ngeteh dengan kawan-kawan kat warung. Bual punya bual, terpandang le kat tiang TNB ada poster, kat pokok pelam ada poster. Aku ni pasal dah pakai spec, tak le berapa nampak poster apa tu. Yang aku nampak cuma macam ada gambar orang pakai serban.   Aku tanya le kawan-kawan aku, tu poster apa?

“Itu le poster suku sakat Along, lintah darat tu”, kata kawan aku.
“Hai, Alongpun dah pakai serban?” aku pelik. Kawan-kawan aku ketawakan aku tengok aku bingong.

“Apa le ko ni….PAS  dengan ALONG kat adik beradik. Cuba ko tengok….
1.      PAS  tampal poster ceramah kat pokok, kat tiang letrik, kat tembok, kan ke sama dengan ALONG.
2.      ALONG yang boleh ajo dia cuma MCA aje. Kalau ko ade kes dengan ALONG, polispun susah nak settle. Tapi Cina MCA boleh settle. PAS pun serupa, UMNO dah lama nak ajo dia, tak boleh, Nuar nak masuk jarum, pun tak boleh. Tapi Cina DAP boleh ajo PAS!! Jadi yang boleh ajo PAS dengan ALONG, cuma Cina aje.
3.      ALONG, masa mula-mula ko jumpa dia, dia cakap dia nak tolong ko, tapi last-last dia le lintah darat yang paling ganas sekali. Serupa PAS, cakap nak jadi berkebajikan, tolong rakyat, tapi kalau ko tak caye, ko pergi le ceramah tu nanti, ko yang kena hulur derma kat dia. Kan ke sama tu.

Termenung kejap aku. Last-last aku cakap kan kawan aku, sekarang ni ramai penyokong-penyokong PAS bakal tinggalkan parti tu. Kalau ALONG, orang lari, dia simbah rumah orang tu dengan cat merah, nanti PAS mesti simbah rumah orang yang keluar parti tu dengan cat hijau. Berdekah kawan aku ketawa.

3 comments:

IBM said...

Salam bro. Sebenar-benarnya Pas memang setaraf dgn ALONG. ALONG ceti haram, PAS pula parti politik 'HARAMJADAH'. Memang ramai ahli2nya kan keluar parti setelah Pas mengistiharkan utk menubuhkan kerajaan Berkebajikan. Lari dari tajuk dan perjuangan asalnya.

TORIQULJANNAH said...

salam bro,nape lh ko ni nak crita n burok2kn pas sampi kutuk2 serban.ko ni kurang bijak ar..nk kutuk2 jelah pas jgn kaitkn dgn sunnah...leh jatuh kapir broo ko kaitkn serban dgn kapir mcm along...

enalrahim said...

Waalaikumsalam

Sdr IBM,
Kita teruskan agenda kita, demi untuk memastikan Melayu tak tertipu dan tertindas.

Sdr Toriq,
TIDAK sesekali saya mempersendakan sunnah Nabi. Bacalah tulisan saya itu bahawa saya pelik dengan apa yang diperkatakan oleh kawan-kawan. Sdr, saya bangga dengan saudara selaku anak Muar, kerana sayapun anak jati Muar. Terima kasih atas teguran.

ARTIKEL HANGAT BULAN INI