TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN

IKUTI TiS DI FB

Thursday, July 25, 2013

PERLU APA DICANANG?

Beberapa hari yang lepas, Menteri Dalam Negeri, DS Zahid Hamidi mencanangkan bahawa satu operasi memburu pendatang tanpa izin besar-besaran akan dilaksanakan selepas sambutan Hari Raya. Persoalannya di sini ialah, operasi yang dicanang itu ialah untuk memburu pesalah. Buat apa dicanang? Tak payah canang-canang, terus aje buat operasi dan tangkap.
       
           
Bila dicanang, seolah-olah memberi isyarat kepada pihak-pihak yang tak bertanggungjawab melindungi PATI, terutamanya majikan, agar segera buang pekerja mereka atau cari jalan untuk hantar mereka pulang secara sulit. Perisytiharan seperti ini jelas seperti ingin memberi peluang kepada mereka yang tak bertanggungjawab untuk melepaskan diri dari tindakan undang-undang oleh pihak berkuasa.

Ini merupakan isyarat yang tidak sihat kerana walaupun telah beberapa kali proses pemutihan dilakukan, tetapi masalah PATI masih lagi merupakan masalah yang serius di negara kita. Ini semua kerana setiap kali nak buat proses pemutihan dan operasi, pihak kementerian akan pukul canang dahulu. 

Sepatutnya operasi memburu PATI ini tidak perlu dijalankan secara besar-besaran dengan publisiti yang meluas, tetapi ianya perlu dijalankan sepanjang masa. Perkara yang perlu diberikan publisiti ialah canangkan apakah hukuman yang telah dijatuhkan kepada mana-mana warga negara dan majikan yang menggunakan serta melindungi PATI.

Apakah operasi ini akan berjaya kerana sekiranya dilihat kepada operasi (Ops) 6P yang dijalankan sejak 20 Oktober 2011 sehingga 18 Julai tahun ini, seramai 40,730 PATI telah ditangkap dan melibatkan hampir 1,000 majikan tetapi daripada jumlah tersebut, hanya 318 majikan telah didakwa dan cuma 46 majikan telah dipenjarakan. Bagaimana dengan yang lain? Benarkah hanya sebanyak itu sahaja majikan yang terlibat? 


6 comments:

Otak geliga said...

tau takpe...ini dah mcm nak tolong "KAWAN" sblm masuk jerat je bunyinya

sedangkan masa sekolah dulu bila pengawas nak buat spot checkpun scr tiba2....tau2 pengawas & cikgu dtg dr kelas ke kelas.....itupun masih ada lg yg berpeluang melepaskan diri dgn membuang atau menyorokkan brg larangan yg dibawa....itu masa bdk2 tak cukup akal lg.....ni org dewasa yg licik, lg bermain dgn cinabeng2 kafir harbi DAP, lg la spttnya apa2 serbuan disembunyikan dr pengetahuan umum

lepas ni kalau nak buat road block bg tau sblm sembahyang jumaat....senang pesalah jalan raya nak menyelamatkan diri dgn tak keluar ke mana2

asyik2 bilis je yg kena, yg jerung terlepas

oh ye, lg satu buat penyiasatan juga terutamanya pd cina2 yg tak faham & fasih berbahasa Melayu.....sbb yg tu konpom dtg dgn cara diseludup

Anonymous said...

Mencegah adalah lebih baik dari menangkap, amati ayat ini. Kalau menangkap, berapa banyak yang noleh ditangkap pada sesuatu masa? Tapi bila kita cegah dengan mengumumkan hasrat kita, ramai yang akan lari lintang pukang tinggalkan Malaysia. Percayalah, kalau tangkp pun mereka akan kembali semula ke sinu sebabnya Malaysia mereka senng mencari rejeki di tempat yang aman dan makmur seperti Malaysia.
Bagi saya..make it easy for them to get work permits, jangan terlampau banyak beurocracy sehingga terpaksa mereka mengupah ajen untuk menolong mereka yang kebanyakkannya menipu. Kenakan income tax keatas mereka. We need them. Kalau tak sispa yang nak buat bangunan2 dan jalanraya. We rely on them...sebabnya orang2 muda kita lebih suka berdemonstrasi dan berfacebook dari bekerja...my humblie opinion.

Anonymous said...

zaid - tak payah kecoh lelebih .. sampai masa buat..rakyat nak tengok tindakan ..bukan lakonan.

Lepas tu yg masuk secara sah ..pastikan ikut law ..cukup masa balek ...

Yg kena tax dan levi bmake sure bayar sebab itu income govt.

Buat law ..warga asing sah tak sah ..pukul 12.00 malam carefew ..tak boleh merayap..

Buat orientasi culture supaya puak puak ni tahu adab ..dan budaya mskt Malaysia... ni beli barang kat Giant dan Tesco pun tak tahu beratur bila nak bayar...ingat ini Vietnam ke...

Anonymous said...

Isyarat pada cinabeng-cinabeng tu agar bersedia dengan tindakan keras...harap bukan amaran keras lagi ya Tok Zaid!

Anonymous said...

satu lagi zaid - yg dikatakan pendatang haram tu bukan wak wak indon sahaja ya...

tengok sama cina cina bukit yg masuk secara haram dan Pariah pariah yg juga masuk secara haram sambil berlindung sebagai rakyat malaysia...

kalu dapat angkut sama pelindung pelindung mereka yg bersekongkol ..aku nak tengok setakat mana "temberang" pak zaid... atau cuma sama macam menteri amaran...

Anonymous said...

Tahun lepas selepas pemutihan kata nak gerakan seluruh penguatkuasa nak tangkap pati tapi tak ada pon.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARTIKEL HANGAT BULAN INI