TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN

IKUTI TiS DI FB

Monday, September 2, 2013

EK ELEEH....20 SEN!!!

Ek eleh, 20 senpun nak kecoh, nak bising! Tu le, dulu masa beli kete tak beringat. Orang beli Kancil, beli Viva, korang perli. Last-last yang banyak beratur malam ni semua orang yang banyak duit, orang kaya yang beli kete harga ratus ribu. 

Lepas Magrib tadi, aku ke bandar Kota Tinggi bawak anak-anak makan. Lepas makan, pusing bandar, aku tengok semua stesen minyak penuh. Yang memalukan ada yang mampu pakai Alphard, pakai Vellfire, pakai Odessy sanggup beratur untuk dapatkan minyak Ron95. Kat Petronas Jalan Johor, pam no 12 jual minyak Ron97, kosong, tak ada yang teringin nak beli minyak.

Cehhh...20 sen punya pasal, hilang kerek pakai Vellfire. Pam minyak Ron97, dia orang buat macam tak nampak aje. So dari beratur berjela-jela, aku walaupun hanya mampu pakai kete tua yang kalau letak tepi jalanpun, orang tak nak curi, dengan bangganya isi minyak Ron97. Tak banyak, setakat RM20.00 aje. Tapi walaupun Ron97 tu harganya RM2.70 seliter, tapi rasanya kete tua aku tu boleh tahan untuk 3 hari. Power beb Ron97!!!

Peliknya, apa yang dia orang nak bising sangat kalau minyak naik setakat 20 sen seliter tu kalau dengan cara itu boleh menyelamatkan kantung negara dari menanggung subsidi yang boleh membebankan ekonomi negara? Banyak sangat ke korang telan minyak? Kalau setakat sehari untuk perjalanan biasa untuk pergi dan balik kerja, serta mungkin hantar dan ambil anak sekolah, rasanya setakat 10 liter sehari tu dah banyak. Kalau 10 liter sehari tu, maknanya kalau sebulan penuh baru tambah RM60 aje. Tapi korang beli kete yang harga ratus ribu yang kalau dikira pada susut nilainya yang jauh lebih tinggi pada setiap bulan, korang relax aje.

Bila minyak semakin tahun semakin naik, korang bising, tapi bila gaji korang semakin tahun semakin naik, korang sengeh. Ada ke patut! Apa kata kalau lepas ni, korang pakat-pakat mintak kerajaan turunkan minyak dan mintak turunkan gaji sekali? 


14 comments:

Anonymous said...

Bodoh punya statemen. Kau ingat kau sorang aje pakai minyak? Macamana pulak dengan snowball effect kepada kos2 barangan dan pengangkutan?

Ek eleh bongok betul ohrang bandor kota tinggi ni.

Anonymous said...

Takat harga minyak naik 10%, mungkin bukan masalah besar bg pengguna biasa, tp kesan keseluruhan akibat dr "chain reaction" nya yg akan menyebabkan kenaikan kos brg mungkin lebih dr 30%.

Anonymous said...

kalau perang kat negara arab, bersedia le 2.50<>2.70, ni pun dah UD$106 lagi US$30 kepada harga 2008 (US$136)

Anonymous said...

Salam;

Saya setuju dengan anon 11.33 dan anon 11.44....
Kesian rasanya pada empunya blog ini...
Dia tengok depan mata dia aje....
Anyway....Hadiah terbaik dari PM kepada kita semua lepas PRU 13.....well done PM...Lebih kurang macam Pak Lah ....

Anonymous said...

Masalah "chain reaction" jangan bimbang, nanti menteri KPDNK Hasan Malek akan beri kamu pilihan.

Anonymous said...

chain reaction ker apa reaction ker... bukan melayu yng buat.. cinabeng yang akan buat.. macam dera amah indonesia ... tak ada sorg pun melayu yang buat.. semua cinabeng.. pastu apa yang korang nak? anarkikan negara ni? aku tak heran kalau barang naik 400% pon.. cinabeng akan ambil kesempatan naikan gila2 harga barang lepas ni supaya lagi best melayu marahkan melayu.. melayu kata bodoh sesama melayu... ada korang pernah dengar cinabeng kata sesama diorangbodoh?

ReentryCapsule said...

Ekkk..Ellehh..posting blog ni macam orang bodoh dan lembam.Itu pasal bawak kereta buruk yang dah nak mereput.Mangkok Ayon betul.

PtuiiiHHH....!!!!!!

Anonymous said...

Capsule konon. Ko la lembam, yg ko baca blog die wat pe. Baca la yg canggih manggih kat bbc ke, abc ke ...lembammmm.
Blogger ni bergurau. Yg ko ni tak de sense of humour,pehal? gettt ooout..

Anonymous said...

hahahaha.. ayat terbaek dari blogger page ni...
kete nak besor2.. minyak nak murah... macam pakai henpon talam ipad.. tapi line harap sedut wifi free.. paling korok pakai jenis prepaid... kohkohkoh..

Anonymous said...

Kenapa harga RON97 tak naik sekali ?

Nak selamatkan 20sen dari poket org kaya tapi sedut 20sen dari poket Rakyat miskin.

Masih sukakan PM ?

Anonymous said...

Salam. Actually, pengurangan subsidi dalam segala bidang adalah sebahagian daripada polisi transformasi yang Ah Jib Gor dah announce berzaman dah. Bukan sebab negara kurang duit. Ini sebahagian dari a planned rationalisation exercise, nak kurangkan dependency rakyat kepada subsidi sikit demi sikit sebab keadaan global dah tak boleh nak mengizinkan Malaysia continue dengan mentality subsidi.

Bila orang kata orang Melayu kaki subsidi, marah. Ini le kerajaan bagi apa yang kita kata kita boleh buat, boh.

Anonymous said...

1. kalu Ah jib cakap sebelum pilihanraya nak naikkan harga minyak... korang sokong tak??

2. minyak naik... harga barang naik... minyak turun.. harga barang turun ke?? lepas tu harga minyak naik lagi... harga barang naik lagi...F$#k

Anonymous said...

Otak bangang punya blogger....Ptuuii. Lu pikir ka chain reaction akibat kenaikan minyak ni? Sebelum pilihanraya cakap tak naik...menang ja terus naik. Jimat duit...pi kempen kat cinabeng jamuan meja bulat...kempen kat Melayu makan Nasik bungkus atau langsung tarak. Nyesal pangkah BN.

Anonymous said...

kesian pemikiran macai cenggini.otak letak lutut.

tahniah pemimpin anda dahulukan rakyat dengan harga barang naik.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARTIKEL HANGAT BULAN INI