TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN

Sunday, December 16, 2012

HADI AWANG BACA AYAT 8: AL MUMTAHANAH

Semasa Himpunan PAS Ganti UMNO (PGU) di Paka Trengganu, Hadi Awang membacakan ayat Al Quran, surah Al Mumtahanah, ayat 8 yang bermaksud  "Allah tak melarang kamu mengadakan hubungan dengan orang kafir yang tidak memerangi kamu dan tidak menghalau kamu dari tanah air" untuk mewajarkan kerjasama PAS dengan DAP. Kononnya kerjasama UMNO dengan MCA dan MIC haram, tetapi hubungan PAS dengan DAP dibolehkan. (Harakahdaily)


Aku ingat Hadi Awang ni dah tertelan kahak hijau Karpal Singh dan Kit Siang agaknya. Apakah Hadi Awang lupa kepada peristiwa 13 Mei 1969? Siapakah, parti politik manakah yang terjerit-jerit berarak untuk menghalau orang Melayu keluar dari Kuala Lumpur? Cuba imbas kembali apa yang dibahaskan oleh YB Zul Nordin di parlimen yang tak pernah disangkal oleh Kit Siang mahupun DAP.

Saya mahu baca semula daripada Laporan MAGERAN, laporan rasmi yang dibentangkan menceritakan tentang peristiwa 13 Mei membawa kepada perisytiharan darurat tersebut adalah kerana kebebasan bersuara yang sudah di luar kawalan.

Tindakan racist yang melampau dan ini antara tindakan yang didalangi oleh Yang Berhormat Ipoh Timur dan parti beliau pada masa itu. 

Saya mahu baca, biar rakyat dengar semula apa yang mereka kata pada tahun 1969 membawa kepada peristiwa 13 Mei. Slogan yang dibawa pada masa itu ialah ‘Malai Si’. ‘Malai Si’ ini maknanya “Mati Melayu”.

Kemudian kita lihat dalam himpunan-himpunan dan perarakan-perarakan yang mereka buat. Ini antara kenyataan yang mereka keluar pada 11 Mei, “Apa polis boleh buat, kita Raja. Buang sama polis Melayu” . 

Pada 11 Mei di Jalan Bukit Bintang, “Mati Melayu, kemudian kita lihat dalam himpunan-himpunan dan perarakan-perarakan yang mereka buat. Ini antara kenyataan yang mereka keluar pada 11 Mei, “Apa polis boleh buat, kita Raja. Buang sama polis Melayu” 

Pada 11 Mei di Jalan Bukit Bintang, “Mati Melayu, sakai pergi masuk hutan”. 

Pada 11 Mei Jalan Changkat Dollah, “KL sekarang cina punya”. Pada 12 Mei Jalan Ipoh, Jalan Tunku Abdul Rahman, “Melayu balik kampung, Melayu sekarang tiada kuasa. Sekarang kita Cina sudah control.” 

Di Jalan Khir Kampung Baru, depan orang Melayu ini kenyataan parti Yang Berhormat Ipoh Timur, “Melayu keluar…! Apa lagi duduk sini, kita hentam lu.., sekarang kita sudah ada kuasa…”. 

Pada 12 Mei depan Balai Polis Jalan Pudu, “…semua Melayu kasi habis, kasi halau semua polis.”

Pada 12 Mei. Okey nanti kejap lagi. Saya hendak habiskan. Biar dia faham. “Apa ini Melayu, kita sudah perintah dia negeri, ini negeri bukan Melayu punya, mata-mata lancau….!” 

Pada 12 Mei Jalan Canvel, “Butuh Melayu, Malai si, pergi mati Melayu…” 

Pada 12 Mei Jalan Bukit Bintang, “Ini negeri bukan Melayu punya, kita mahu kasi halau semua Melayu.”

Dengan urutan peristiwa di atas, aku nak tanya pada Hadi Awang, layakkah menggunakan ayat 8: Al Mumtahanah itu untuk mewajarkan hubungan PAS dengan DAP? Melayu itu Islam, menghalau Melayu bermakna menghalau Islam.


No comments:

ARTIKEL HANGAT BULAN INI